donderdag 13 oktober 2011

Kilometers punniken

Mijn oudste dochter is vorig jaar begonnen aan een gepunnikte colsjaal.


Deze stond beschreven in een breiboek van Phildar (van vorig jaar dus) en was 
te simpel voor woorden én te leuk voor woorden!

Vol enthousiasme ging ze aan de slag met punnikklos en wol om 27 strengen van elk 2 meter te punniken. Nou reist ze elke dag met de trein naar Amsterdam en punniken gaat góed tijdens het reizen. Méters heeft ze zo gepunnikt! Maar ja, punniken gaat niet zo snel en in januari had ze er even genoeg van en werd het project in de ijskast gezet.
Tot 2 weken geleden. Blijkt dat een slimmerik een punnikmolentje heeft uitgevonden en dat wij, niet zulke slimmeriken, dat nu pas ontdekt hebben!


1 mee naar huis genomen natuurlijk en zie hier; binnen 2 uur had kindlief de laatste 4 strengen af (ja, zo weinig hoefde ze er nog maar). 

 Klaar!

Omdat het nog niet koud is mochten wij hem lenen en showen in de winkel.
En hij verkoopt ook; dankzij het molentje!

Zoonlief vond zo'n molentje ook wel interessant...
Maar wat doe je dan met zo'n sliert?
Samenknopen en "touwtje overnemen" bijvoorbeeld.
Ik wist alleen nog maar hoe je een "bh" moest maken maar Suus bracht uitkomst!Dit computergeneratiekind vond dat "touwtjesspelletje" helemaal leuk!
(Suus trouwens ook...)Groetjes Janine

4 opmerkingen:

 1. Weet je wat ook leuk is (maar dan moet je wel heeeeeeeeeeeeeel veel meters uit de molen persen):
  strengen punniken, dan steeds drie strengen vlechten en zorgen dat het een beetje een platte vlecht wordt (dus niet te hard aantrekken) en die vlechten in een spiraal op de grond leggen (zodat je een rondje krijgt dus) en dat aan elkaar naaien, dan heb je uiteindelijk een rond kleed.

  Ooit, toen ik nog klein was, logeerden wij vaak in het vakantiehuisje van een vriend van mijn pa. Daar punnikten we avonden lang (want geen tv...haha) repen panty tot slierten en die werden gevlochten en tot kleed genaaid. Nou hebben panty's saaie kleurtjes maar met restjes katoen is dit ook heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O,wat een super col ik zou zo mijn punnikklosje weer te voorschijn halen en dat molentje is een oplossing maar het is geen handwerk hè....Groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb nog steeds een houten garenklosje van vroeger waar we mee punnikte, ik weet nog goed dan mijn vader savond vaak op de bank ook zat te punniken, met zoveel geduld. en hij haalde ons altijd in want wij waren er veel eerder op uitgekeken. zo'n apparaatje is reuze handig, ik heb het nog nooit gezien, maar wat een uivinding.
  Leuke sjaal, ik vind hem heel apart.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee, zo'n punnik-sjaal! En wat een GENIAAL machientje :D

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...