zondag 14 april 2013

De Hollandse Leeuw

 Ja hoor, ik heb het eindelijk uitgeschreven:
Het beloofde leeuwenpruikpatroon (geweldig woord voor galgje!)
 
 Het patroon is voor een volwassene
(hoewel, vanaf een jaar of 12 past het dus ook al)
Benodigdheden: 1 bol Oranje Roma Big van Scheepjes en 1 bol oranje
                        wol of katoen voor naalden 4
                        Breinaalden nr. 4 en haaknaald 4
                        Stopnaald
Gebruikte steken: Breien: r.tric.st. (= 1 pen recht, 1 pen averecht)
                                      Boordst. 1x1 (= 1e nld: 1 st. recht, 1 st.
                                      averecht,
                                      2e nld: brei de steken zoals ze voorkomen
                                      Haken: l = lossen
                                      hv = halve vaste
                                      v = vaste
                                      hst = half stokje
                         
Werkwijze:
Zet 70 st. op. Brei 2 cm boordsteek. Daarna verder breien in r.tric.st. Bij 8 cm totale lengte, mind. 7 st. in een naald aan de goede kant van het werk, door verdeeld over de naald 7 maal 2 st. samen te breien. Er zijn hierna 63 st. Brei verder tot 14 cm totale lengte, mind. 7 st. in een naald aan de goede kant van het werk, door verdeeld over de naald 7 maal 2 st. samen te breien. Er zijn hierna 56 st. Bij 19 cm totale lengte, mind. weer verdeeld over de naald 7 st. Er zijn hierna 49 st. Brei nog 5 naalden en brei hierna de laatste 3 nld. aan de goede kant van het werk op de volgende manier:
1e nld: brei 24 maal 2 st. samen recht en eindig de nld. met 1 st. r. = 25 st.
2e nld: brei 12 maal 2 st. samen r. en eindig de nld. met 1 st. r. = 13 st.
3e nld: brei 6 maal 2 st. samen r. en eindig de nld. met  1 st. r. = 7 st.
De draad afknippen en hierbij 50 cm draad laten hangen.
In elkaar zetten en afwerken:Haal de draad door een wolnaald en haal door de 7 resterende st. Haal de 7 st. van de breinaald, trek de draad strak aan en vastnaaien d.m.v. enkele steken. Sluit de naad van de muts.
 
De oren: haak 4 lossen en sluit tot een ring met 1 hv. haak in de ring 12 vaste. In de volgende toer in iedere vaste 2 vaste haken (=24 v). Haak in de volgende toer in de eerste 16 vaste van de vorige toer 2 hst. Afhechten en een draad laten hangen om het oor op de muts vast te zetten. Haak het 2e oor. Voor het bevestigen van de oren: muts opzetten en voor de spiegel even kijken waar de ze moeten komen... Een beetje in een maantje vastzetten.
 
Voor de leeuwenmanen slierten knippen van 25 cm (een stuk of tig...) en van ong. 50 cm (inderdaad: ook een stuk of tig maar minder dan die van 25 cm). Net boven de boordsteek onder het oor beginnen met het bevestigen van de lange manen: de slierten dubbelvouwen en m.b.v. een haaknaald door een stukje door steek halen, de 2 uiteinden door de ontstane lus halen en aantrekken. 2 of 3 steken overslaan  (het komt niet zo nauw) en weer een sliert knopen enz. tot onder het 2e oor. Dit is nu de achterkant. 2 toeren boven deze slierten op dezelfde manier een manentoer maken alleen dan verspringen zodat deze slierten tussen de manen van de vorige toer hangen. Herhaal dit nog 2x (= 4 lange manentoeren).
Met de korte slierten begin je tussen de oren te knopen (nee, het hoeft niet ín de oren geknoopt te worden maar het zit wel echt tússen de oren, ha,ha). Zo werk je de toeren naar voren tot net onder de oren (weer even opzetten en kijken of er nog een toer of wat bij moet) en naar achter tot de lange manen.
Klaar!
 
 NB: wil je een kinderversie maken, brei dan een kleiner mutsje en knip dan wat kortere slierten (15 en 35 cm ofzo) voor de manen. Voor de oortjes de laatste toer in vasten haken of misschien zelfs helemaal weglaten. De rest gaat op dezelfde manier.
 
 
Ik hoop maar dat het een beetje duidelijk is zo (anders hoor ik het vanzelf denk ik..).
Fijne zondag!
 

 
Groetjes Janine
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...